Home > Nieuws > Nieuwsbericht
23-02-2023 Conclusie NRK PVT meeting: Ga aan de slag met LCA & Recyclaat
Conclusie NRK PVT meeting: Ga aan de slag met LCA & Recyclaat

16 februari kwamen de NRK PVT Kunststofverwerkers bij elkaar in de Prodentfabriek in Amersfoort voor een netwerkbijeenkomst over milieu-impact tools en de inzet recyclaat. 

Milieu impact tools 
Tijdens deze meeting gaf Gerwin Beukhof van CIRCO & LBP|SIGHT de presentatie: Impact meting en Circulaire Economie. In de presentatie ging hij in op de verschillende milieu-impact- en LCA-tools en de wijze waarop deze bij kunststofverwerkende bedrijven kunnen worden ingezet om de kunststofproducten duurzamer en circulair te maken. 

Hierbij werd ook een korte introductie gegeven van de Self Assesment-tool die is ontwikkeld in samenwerking met TNO, CIRCO en LBP|SIGHT. Deze tool kunnen bedrijven inzetten om snel en eenvoudig een basisscreening te doen van hun producten. Een aantal deelnemers gaf aan met de tool te gaan experimenteren.

De tool is gratis beschikbaar en u kunt er direct mee aan de slag. Als u daarbij op problemen stuit. Op 6 april om 14.00 uur is er een online vragenuur dat we speciaal voor de kunststofverwerkers organiseren.

Inzet Recyclaat 
Het andere thema van de bijeenkomst was de inzet van recyclaat. Er ligt een grote uitdaging om de komende jaren veel meer kunststof te recyclen en om meer recyclaat in te zetten. Dit is nog steeds een grote uitdaging, vooral voor de kleinere stromen zoals de engineeringsplastics. 

Gelukkig konden de aanwezigen hierbij inspiratie opdoen aan de hand van een aantal cases die Cristel Rijnen van Injection Point presenteerde. Zij deelde haar ervaringen over een aantal circulaire projecten waarbij PCR  engineeringsplastics worden toegepast en welke uitdagingen daarbij moesten worden opgelost. 

Een heel enthousiaste presentatie die eindigde met de oproep ”Start Vandaag! Het is noodzaak!” en dat was weer aanleiding voor een open uitwisseling van ideeën om de uitdagingen op te lossen.

Al met al was het een inspirerende middag en leverde het de deelnemers nieuwe kennis en ideeën om weer nieuw stappen te zetten om hun producten nog duurzamer te maken én meer recyclaat in te zetten.

Meer weten?
U kunt via deze links de presentatie over Impact meting en Circulaire Economie en het programma downloaden. Wil je meer weten over de cases van Injection Point? Neem dan direct contact op met Cristel Rijnen via info@injection-point.nl. Als u zich op wil geven voor het vragenuur op 6 april mail dan naar goudsmit@nrk.nl