Home > Nieuws > Nieuwsbericht
10-11-2022 Energie-intensieve bedrijven kunnen sneller energiesteun krijgen
Energie-intensieve bedrijven kunnen sneller energiesteun krijgen

Tienduizenden mkb’ers die veel energie verbruiken, waaronder ondernemers in de rubber- en kunststofindustrie, kunnen eerder een beroep doen op financiële steun voor de stijgende energiekosten, dat schrijft de Telegraaf. Het kabinet schaart zich achter een motie van coalitiepartijen VVD en CU. Eerder zou het loket op z’n vroegst in april opengaan. De NRK is blij dat er nu eerder steun komt voor bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie. Veel lidbedrijven konden niet nog maanden wachten voor ze steun zouden ontvangen. Wel hoopt de NRK dat de het kabinet nog kritisch kijkt naar de maximale hoogte van de vergoeding binnen de TEK-regeling. De hoogte daarvan is nu in veel gevallen niet evenredig aan de stijgende energiekosten. 

Een deel van de Tweede Kamer maakte zich hard voor het openstellen van de regeling per 1 januari, omdat men vreest voor veel faillissementen. Nu al sluiten ’energie-intensieve ondernemers’ al de deuren omdat zij het niet meer kunnen betalen. Het kabinet is bereid het loket inderdaad versneld te openen.

Ook kleine mkb’ers kunnen bovendien straks een beroep doen op de regeling: de zogeheten ’verbruiksdrempel’ komt te vervallen. Daardoor kunnen ook bedrijven steun krijgen die minder gas of stroom verbruiken dan de drempels die het kabinet had bedacht, zegt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken). De Kamer wees erop dat sommige kleine mkb’ers ten opzichte van hun omzet veel verbruiken, maar doordat ze zo klein zijn geen aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming.

Perverse prikkel
Bovendien vreesde een deel van de Kamer voor een „perverse prikkel”, waardoor ondernemers mogelijk de kachel nog even aanzetten om de drempel te halen. Woensdag werd de zogeheten ’TEK-regeling’ ook al versoepeld: tienduizenden ondernemers hoeven maar een kleiner deel van hun omzet kwijt te zijn aan energiekosten om aanspraak te kunnen maken op compensatie. Daarnaast kunnen tuinders een ton meer steun krijgen.

De Kamer dwong daarnaast af dat er geen grens meer is voor minimumverbruik waar een mkb’er aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de steun. Het kabinet verwacht in totaal ruim anderhalf miljard euro kwijt te zijn aan de steun.

NRK
De NRK is blij met het eerder tegemoetkomen van bedrijven. Veel van de lidbedrijven van de federatie zien de energierekening steeds sneller oplopen. Nog maanden wachten op steun brengt een toenemend aantal bedrijven financieel in de knel. Daarom is het goed dat het kabinet inziet dat de regeling eerder in werking dient te treden. Wel hoopt de NRK dat het kabinet ook nog kijkt naar de maximale hoogte van de vergoeding per bedrijf. De hoogte daarvan is nu maximaal €160.000, dat is voor veel ondernemers in de rubber- en kunststofindustrie lang niet voldoende om de stijgende kosten te kunnen compenseren. 

Bronnen: De Telegraaf