Home > Nieuws > Nieuwsbericht
09-05-2022 Familiebedrijf Kellpla doorstaat elke storm
Familiebedrijf Kellpla doorstaat  elke storm

In de komende editie van Kunststofmagazine is veel aandacht voor de uitdagingen voor de rubber- en kunststofindustrie, bijvoorbeeld op het gebied van energie en cyberveiligheid. Ook familiebedrijf Kellpla heeft te maken met deze uitdagingen. Toch slaan zij zich goed door elke crisis heen. Samenwerkingsverbanden van vanuit de NRK maken het gemakkelijker om deze crises het hoofd te bieden.

Kim Frencken-Kelleners met haar vader Hay Kelleners op de balustrade bij de productiehal van Kellpla

We leven in een roerige tijd waarin overheden, burgers en bedrijven steeds meer hun grip verliezen op de snelheid waarmee de wereld om ons heen verandert. De grondstoffen zijn schaars en de energieprijzen gaan door het dak. De oorlog in Oekraïne maakt markten onbereikbaar en slaat een bres in de aanvoerlijnen. Maar de crisis biedt ook kansen, zoals Kellpla ervaart op het vlak van reshoring. De Venlose producent van high-end technische kunststofproducten investeerde onlangs fors in een vierhonderdtonner en nam extra mensen aan om voor een nieuwe klant orders te kunnen produceren en assembleren. Het vertrouwen in de continuïteit bij het zeventig jaar oude familiebedrijf is groot, maar directrice Kim Frencken-Kelleners is ook waakzaam. ‘We moeten lessen trekken uit deze crisis. Als industrie zullen we in de toekomst veel weerbaarder moeten worden.

Crisis na crisis
Gemakkelijk is het voor Kellpla (kort voor Kelleners Plastics) niet altijd geweest, al wist het bedrijf door verstandige keuzes steevast koers te houden. Tijdens de mondiale financiële crisis van 2008 bijvoorbeeld, die Kellpla overleefde omdat het de centen zoveel mogelijk in het bedrijf had gehouden. Nu is daar alweer de volgende crisis, die zelfs nog complexer is dan de vorige en een grote druk legt op de schouders van Kim en haar team. Ze zucht een keer diep als het onderwerp energie ter sprake komt. ‘De kosten rijzen de pan uit. We leven in een gekke tijd waarin we dingen moeten doen die we helemaal niet gewend zijn. Normaal verhogen we onze prijzen elk jaar, of elke twee jaar. In de brief van januari hebben we gemeld dat we niet kunnen garanderen dat we het lopende jaar niet in elk geval iets moeten doen. We doen dat met grote tegenzin, maar uiteindelijk is het belangrijk om voor jezelf op te komen en naar je eigen keuken te kijken.’

De situatie op de energiemarkt baart haar zorgen. ‘De inflatie heeft niet alleen grote gevolgen voor de industrie als geheel en ons bedrijf, maar ook voor onze medewerkers. Je kunt de prijzen en de lonen niet blijven verhogen om alles te compenseren. Er zijn zelfs bedrijven die hun mensen al aanbieden om vanwege de hoge brandstofprijzen thuis te werken, maar dat is voor ons als productiebedrijf natuurlijk onmogelijk. De energiecrisis raakt echt iedereen en structurele oplossingen zijn nog niet gevonden. Waar dit gaat eindigen? Dat weet niemand.’ Op het gebied van energie zijn er voor ondernemers nog wel een paar knoppen om aan te draaien.

Energiecollectief
Kellpla gaf zich begin dit jaar op voor het NRK Energie-inkoopcollectief, waarmee de lidbedrijven profiteren van schaalvoordelen en lagere prijzen. ‘Helaas kunnen we pas vanaf 2024 deelnemen omdat we nog aan ons huidige contract vastzitten. De energie-adviseur gaf ons al wel enkele goede tips om direct te gaan besparen. Dat kan ik heel erg waarderen, want tijdens ons gesprek was nog niets zeker. Energie was altijd al een onderwerp waar je als inkoper verstand van moet hebben. Maar nu is alles anders geworden en wordt het thema nog belangrijker.

Cyberveiligheid
Kim meldde zich ook bij de NRK voor de cyberverzekering van Aon, één van de speciale Members benefits voor NRK-leden. Het gevaar van een cyberaanval is door veel mkb-bedrijven lange tijd onderschat. Kellpla vormt daarop geen uitzondering. ‘In het verleden dacht je: het gaat toch vooral om de grote bedrijven. Wat is er voor die hackers interessant aan onze branche? Inmiddels heb ik erover gelezen en gehoord en besef je dat ook wij aangevallen kunnen worden. De gevolgen kunnen heel heftig zijn. Dat vind ik dus het goede aan de NRK: die is er om de leden op bepaalde zaken te wijzen waar ze zelf misschien niet zo snel aan denken. En de oplossing faciliteert de NRK dus ook goed.’ Op het gebied van cyberveiligheid organiseert de NRK samen met AON en EYE op 18 mei een Webinar Praktische Inrichting Cyberweerbaarheid voor NRK-leden.

Lees hier het volledige verhaal over Kellpla

Bronnen: Kunststofmagazine