Home > Nieuws > Nieuwsbericht
24-06-2021 Rethink Awards weerspiegelen innovatiekracht rubber- en kunststofindustrie
Rethink Awards weerspiegelen innovatiekracht rubber- en kunststofindustrie

Maar liefst zeven winnaars gingen op 23 juni naar huis met een Rethink Award: zes gekozen door de jury en één publieksprijs. Er was dit jaar veel animo voor deelname, met wel 42 inzendingen.

De awards zijn een initiatief van de NRK en PlasticsEurope Nederland om duurzame en innovatieve producten en initiatieven uit de rubber- en kunststofbranche een podium te bieden. Van de producenten van de grondstoffen tot de fabrikanten: langs de gehele linie wordt ingezet op verduurzaming en innovatie.

Winnaars categorie Recycling: K-Vision en Hordijk Verpakkingen
Beide inzendingen in de categorie Recycling dragen op hun eigen manier bij aan circulariteit en het verminderen van verspilling. Zo heeft K-Vision Kozijnen | Profine Nederland een wereldprimeur met ReFrame: het eerste kunststofkozijn dat volledig van gerecycled plastic restanten is gemaakt. Dit materiaal bestaat uit overtollig productiemateriaal, offcuts, zaagafval en end-to-life kozijnen. Vaak werden kunststofkozijnen al deels gemaakt van gerecyceld materiaal, maar nooit eerder in zijn geheel. “Dit kozijn sluit volledig aan bij deze generatie van bouwen: licht, duurzaam en onderhoudsarm”, volgens de jury.


“Enorm bedankt voor de bevestiging dat we op de goede weg zijn en dat we vooral door moeten gaan met innoveren in deze richting.” Jelmer Bijlsma, namens profine Nederland

De andere winnaar in deze categorie is Hordijk Verpakkingen. Zij werken samen met partners die plastic terugwinnen uit de zee, van het strand en uit huisafval. Om dit effectief te scheiden, gebruiken ze een vrij nieuwe methode: magnetische dichtheid scheiding (MDS). Deze methode is niet alleen heel nauwkeurig, maar heeft ook een lagere CO­2-uitstoot dan andere technieken. Van dit teruggewonnen plastic maakt Hordijk transparante en voedselveilige verpakkingen.


“Wij zien in deze award, die uitgereikt wordt door een professionele vakjury, een erkenning voor het werk dat wij doen en voor de weg die wij zijn ingeslagen.” 
Peter Koning, namens Hordijk Verpakkingen


Winnaars categorie Fabrikanten: M-Plastics en Renolit
De eerste winnaar in de categorie Fabrikanten is M-Plastics. Zij ontwikkelden in samenwerking met OOST NL herbruikbare potten voor het opkweken van planten en bomen. Waar potten nu nog vaak worden afgesneden en weggegooid, is de Retray gemaakt om tenminste tien jaar mee te gaan. De winst: tot wel negentig procent minder plastic afval. “Er zijn niet per se nieuwe baanbrekende technieken nodig voor een goed product”, aldus de jury.


“Vroeger gebruikte deze klant disposables. Nu gaat hij tien jaar met dezelfde trays zijn producten opkweken. Met dit voorbeeldproject kunnen we andere kwekers interesseren om geen disposables meer te gebruiken.” 
Paul Schildmeijer, namens M-Plastics

Ook RENOLIT ging met een award naar huis. Zij ontwikkelden RENOLIT ALKORPLAN Smart: een innovatieve dakbedekking die duurzame winst behaalt op meerdere vlakken. Er is minder materiaal nodig om ze te maken en ze scoren bijna anderhalf keer zo hoog als andere dakbanen op het vlak van reflectie- en emissievermogen. Dit komt door een speciale coating en kleur die UV-stralen weerkaatsen en de warmte buiten houden. “Een betere prestatie met minder materiaal”, noemt de jury het.


“Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan een lagere CO2-footprint.”
  Martin Bos, namens RENOLIT


Winnaars categorie Producenten: SABIC en Lyondell
SABIC Europe
was een van de prijswinnaars in de categorie Producenten. Dit met hun gecertificeerde circulaire polymeren (uit SABIC’s TRUCIRCLE™ portfolio) verkregen via vooruitstrevende chemische recycling. Door pyrolyse – een manier van chemische recycling – maken zij het mogelijk om vervuild en gemengd polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE) plastic afval te recyclen. Normaal wordt dit verbrand om energie op te wekken. Door deze afvalstroom te recyclen komt er dus niet alleen minder CO2 in de lucht terecht (reductie ongeveer 2 kg CO2 voor elke kg PP verkregen via chemische recycling), maar ontstaat er ook een nieuwe bron van grondstoffen voor nieuwe producten.


“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat wij als industrie laten zien dat wij met dit soort hernieuwbare oplossingen, zoals circulaire polymeren, onderdeel van de oplossing willen zijn.” 
Mark Vester, namens SABIC Europe

LyondellBasell verlaagt de CO2-footprint van hun PP en PE met wel 75%. Dit is mogelijk door een hernieuwbare vorm van nafta: een belangrijke grondstof voor kunststof en rubber. Waar deze grondstof normaal een fossiele herkomst heeft, maak Neste – waarmee LyondellBasell nauw samenwerkt – nafta uit biologische afvalstromen, zoals frituurolie. De jury prijst in het bijzonder ook de ketensamenwerking die deze verduurzaming mogelijk maakt.


“Wat wij hebben bereikt met de ketensamenwerking met Neste is een uniek project, maar het is gelukt.”
 Marcel van der Poel, namens LyondellBasell


Publieksprijs: Braskem
De publieksprijs ging naar Braskem Netherlands, met maar liefst 29 procent van de stemmen. Hun inzending I’m green™ EVA maken ze van tot wel 80% hernieuwbare bronnen: Braziliaans suikerrietafval. Doordat suikerriet tijdens de levenscyclus CO2 opneemt door fotosynthese, heeft I’m green™ EVA een negatieve CO2-footprint. Zo biedt Braskem een duurzaam alternatief op EVA (ethyleen vinyl acetaat) dat van fossiele grondstoffen wordt gemaakt.


“Bioplastics is een van onze nieuwste ontwikkelingen. Het is fantastisch om deze prijs te mogen ontvangen.” Marco Jansen, namens Braskem Netherlands

Samenstelling jury
De onafhankelijke jury voor deze editie bestond uit Patrick van Bal (R&D global director packaging development bij FrieslandCampina), Chris Bruijnes (managing director KIDV), Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland), Vicky Hendriks (woordvoerder koninklijke VNCI) en Jan Paul van Soest (De Gemeynt coöperatie). Zij vertegenwoordigen belangrijke stakeholders van de rubber- en kunststofindustrie, zoals klanten, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, grondstofleveranciers en de geïnformeerde burger/gebruiker.

Alle inzendingen nog eens bekijken?
Hier kunt u alle inzendingen voor de Rethink Awards 2021 bekijken.
De pitches die de twaalf genomineerden hebben opgenomen vindt u hier.

Een compilatie van de livestream van de uitreiking staat binnenkort op de website van Rethink Plastics.

Bronnen: Rethink Plastics