Home > Nieuws > Nieuwsbericht
09-06-2021 Kweker zoekt spuitgietbedrijf voor unieke samenwerking
Kweker zoekt spuitgietbedrijf voor unieke samenwerking

Hoe kunnen een bedrijf uit de sierteelt en een fabrikant van plastic producten elkaar helpen om energie te besparen? Ronald Koeleman (Koeleman Potplanten) denkt het antwoord te hebben. Hij vraagt ondernemers uit de industrie om zich bij hem te melden. “Het kan een unieke combinatie worden van bedrijfsactiviteiten die je eigenlijk nergens tegenkomt.”

Koeleman heeft samen met zijn broer Marcel een modern, geautomatiseerd bedrijf van drie hectare, verdeeld over twee locaties in Ter Aar. De jaarlijkse productie is zo’n twee miljoen phalaenopsisplanten. Het bedrijf groeit en bloeit en er zijn verregaande plannen voor een derde locatie in het nabijgelegen Nieuwkoop. Daar wil Koeleman het plafond inrichten voor het kweken van zijn planten. De begane grond wordt stekkerklaar verhuurd, inclusief kantoorruimtes en opslag. “Maar niet aan zomaar een bedrijf. We zoeken specifiek een ondernemer uit de kunststofverwerkende industrie. We weten dat spuitgietmachines veel elektriciteit verbruiken, maar ook veel restwarmte produceren. Die warmte kunnen wij goed gebruiken voor de kassen. Uit een eerdere berekening is gebleken dat er per jaar zo’n 700 duizend kuub equivalent aardgas uit de machines vrij kan komen. Een geweldige hoeveelheid, ongeveer de helft van wat we straks nodig denken te hebben.”

Goedkope stroom, lage huur
In ruil voor de restwarmte krijgt de toekomstige huurder zijn stroom heel goedkoop geleverd, omdat de waarde van de restwarmte in de nota wordt verrekend. De stroom is ook nog eens groen en wordt opgewekt door de gezamenlijke energiecentrale van een cluster van bedrijven uit de omgeving. “Daar komt bij dat we een huurprijs kunnen rekenen die veel lager is dan gemiddeld, tot zo’n vijftig procent. We kweken de planten immers op het plafond. Hierdoor kunnen we de kosten van het pand samen dragen. Daarmee ben je als huurder dus heel schoon en je werkt tegen de laagst mogelijke kosten.”

Omdat zijn voorstel wel heel aanlokkelijk klinkt, begrijpt Koeleman niet goed waarom hij nog geen geschikte kandidaat heeft gevonden. Hij moet er een beetje van zuchten. “Misschien lijkt het wel te mooi om waar te zijn. Hier en daar krijg ik dat ook wel te horen. Op zich is dat vreemd, want als ondernemer denk je toch in kansen? Het kan een unieke combinatie worden van bedrijfsactiviteiten die je eigenlijk nergens tegenkomt. Ik weet ook wel weer dat verhuizen niet niks is. Daarom zoeken we in eerste instantie een bedrijf dat wil verduurzamen en uitbreiden. Een ondernemer die zegt: waar heb je al die tijd gezeten, ik ben al een hele tijd op zoek naar jou! Er loopt echt iemand in Nederland rond die nu een gat in de lucht springt, dat kan toch niet anders? Hij of zij kan zich direct bij mij melden. Het kunnen trouwens ook meerdere ondernemers zijn. De totale oppervlakte van de benedenverdieping is 7500 vierkante meter, die we in drie delen kunnen splitsen.”

Vooruitziende blik
Duurzaamheid is een thema dat Koeleman in grote mate bezighoudt. “Vanuit milieuoogpunt en daarnaast een stukje bedrijfscontinuïteit. De afgelopen tijd heb ik veel nagedacht over hoe ons bedrijf er in de toekomst uit moet zien. We zijn een echt familiebedrijf. Ooit kunnen een of meer van mijn vier kinderen het stokje overnemen. Ik hoop oprecht dat ze dan zeggen: die vader van ons had een vooruitziende blik. Hij heeft er met een slimme actie voor gezorgd dat we een groot aantal jaren vooruit kunnen.”