Home > Nieuws > Nieuwsbericht
25-06-2019 Kansen voor cobots

Wat zijn cobots, welke mogelijkheden zijn er en hoe kun je ze concreet inzetten binnen de rubber- en kunststofindustrie? Deze en nog veel meer vragen stonden centraal tijdens de workshop Cobots op 20 juni in Harderwijk.

Cobot is een samenvoeging van Collaborative Robots. De naam zegt het al. Het is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Een cobot verschilt daarmee van andere (industriële) robots, die ontworpen zijn om zelfstandig of met beperkte begeleiding te opereren. Het samenwerken maakt deze jonge techniek ideaal ‘gereedschap’ voor productiemedewerkers. Er zijn dan ook bedrijven die cobots nu al inzetten bij assemblagewerkzaamheden.

Inspirerende rondleiding
Aan inspiratie geen gebrek deze middag. De groep van veertig leden van NRK PVT Kunststofverwerkers was te gast in het Fieldlab Industrial Robotics, gevestigd in een grote hal bij AWL-Techniek. Een rondleiding door dit Fieldlab maakte onderdeel uit van het programma. Het was indrukwekkend om al die verschillende cobots en robots aan het werk te zien. Een rijdende minirobot met kratjes met materialen ging kriskras tussen de bezoekers door, op weg naar de opgegeven eindbestemming. Zou je die ook kunnen programmeren om op gezette tijden een verse kop koffie bij je langs te brengen?

  

Presentaties
Presentaties waren er deze middag van Lubbert Talen (Technology Manager Cobots AWL-Techniek), Aart Schoonderbeek (kwartiermaker lectoraat Industriële Automatisering & Robotica Windesheim) en van Rik Grasmeijer (directeur Fieldlab). En die geven een goed beeld van de stand van zaken en de mogelijkheden om cobots in te zetten in de industrie.

Download de presentaties:

Vervolg
Het programma is afgesloten met een werksessie in kleine groepjes. De deelnemers hebben inzicht gegeven in de kansen die zij zien voor cobots binnen hun bedrijf. Ook zijn de mogelijkheden voor collectieve projecten afgetast. De middag krijgt dus zeker nog een vervolg. Op basis van de reacties gaat NRK PVT Kunststofverwerkers samen met medeorganisator Windesheim de behoeften en wensen van de deelnemers inventariseren en kijken welke vervolgacties mogelijk zijn. Meer weten? Martin van Dord, vandord@nrk.nl

De workshop Cobots is mogelijk gemaakt door: